Wat is uw conclusie van de verkiezingen van juni en oktober?

Theo: “Rechts wint, zoals overal in het Westen. Links is te veel bezig met details. In Gent gaan ze op school gratis menstruatieproducten uitdelen. Ik ben daar niet tegen, maar dat is toch geen kerntaak van de overheid? We zijn in oorlog, mensen betalen zich blauw aan energie en voeding, ze herkennen hun wijk niet meer door al die vreemdelingen. Dan moet je niet afkomen met gratis menstruatieproducten en safe spaces. Vooruit wint wel, omdat het focust op koopkracht. Ze hadden 1.500 euro pensioen beloofd en ze hebben het gedaan. Ze hebben de index beschermd en de gezondheidszorg betaalbaar gehouden. Dáár win je als socialisten verkiezingen mee.”

U hebt zich de voorbije weken wel flink opgewonden over het linkse verzet tegen een coalitie met de N-VA in Gent.

Theo: “De liberalen en socialisten hebben ons daar als vuilnis behandeld. Eerst riepen ze dat hun akkoord met ons het meest linkse en progressiefste ooit was. Stel u voor dat Bart De Wever straks zou roepen dat zijn akkoord met Vooruit het meest rechtse ooit is. Dat is vernederend. En daarna hebben ze ons buitengestampt en de groenen weer binnengehaald, omdat de N-VA blijkbaar niet mág meebesturen in Gent, ‘want dat zit niet in het DNA van Gent’. Dat is apartheidsdenken.”

Jullie schreeuwden vier jaar moord en brand omdat de Vivaldiregering inging tegen de ‘Vlaamse, rechtse grondstroom’. Is het fout om te zeggen dat Gent een groen-linkse onderstroom heeft?

Theo: “Met 17 procent hebben wij daar goed gescoord, maar Groen en Voor Gent waren groter. Zij mogen zonder ons besturen. Ik ben vooral kwaad over de hatelijke manier waarop Anneleen Van Bossuyt is behandeld. Zij verdient dat niet. Ze is bespuwd en uitgescholden door linksen die riepen dat Gent licht en liefde is. Mathias De Clercq beweert dat zijn akkoord met de groenen nog liberaler is dan dat met ons. Denkt hij dat de mensen stom zijn? Amper de helft van zijn afdeling heeft dat akkoord goedgekeurd. Alleen de sjerp telt voor hem, dat ziet iedereen. De kranten moeten maar eens een peiling doen om te zien wat de Gentenaar denkt van zoveel hypocrisie.”

Waarom is Vlaams Belang in juni niet de grootste partij geworden?

Theo: “Zij hebben wel gewonnen, hè. Alleen in Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn wij de grootste gebleven. Een groot deel van de kiezers haat het cordon sanitaire en keert zich ook tegen ons. Je kunt dat cordon niet meer verdedigen. Als een partij zoveel stemmen haalt, moet ze kunnen meebesturen, als ze de mensenrechten en ons democratisch kader aanvaardt. Maar in Vlaanderen hadden we samen net geen meerderheid. En federaal knikkeren we onszelf van het bord als we met hen in zee gaan. Die spelregels zijn oneerlijk, ik heb ze niet gemaakt. Maar ik moet mijzelf niet buitenspel zetten, omdat zíj niet aan de macht raken.”

Voor de verkiezingen sloot Bart De Wever een samenwerking met Vlaams Belang volledig uit. Heeft dat hen stemmen gekost?

Theo: “Ja, veel twijfelende VB-kiezers zijn naar ons gelopen, omdat ze geen nutteloze stem wilden uitbrengen. Zij begrepen: ‘Den Bart en den Theo zullen het moeten doen, want Van Grieken komt federaal toch nooit aan de bak’. Ik heb het VB vaak gevraagd om geen federale lijsten in te dienen en hun kiezers op te roepen om voor ons te stemmen. Ze hebben nu 20 nutteloze zetels. Als er daar 15 van naar ons waren gegaan, was er al lang een federale regering. Dan hadden we Vooruit niet nodig.”

Hoe is het mogelijk dat die regering er nog altijd niet is?

Theo: “Vivaldi heeft veel kwetsuren veroorzaakt tussen de partijen. De lamentabele begroting helpt evenmin, en de vakbonden beginnen al te staken nog voor we een akkoord hebben. Daardoor heeft Vooruit schrik gekregen. Het is altijd hetzelfde: links gooit het geld door ramen en deuren buiten, daarna moet rechts besparen en zijn wij de onmensen die de woede van de vakbonden moeten trotseren, waarna de PS terugkeert om alles weer om zeep te helpen. Dit land is op, het moet opgedoekt worden.”

Voor de verkiezingen zeiden jullie: ‘Het is confederalisme of niks.’

Theo: “Maar om België te hervormen heb je een tweederdemeerderheid nodig. Die is er niet. Dit land is zo vastgeroest dat je het zelfs niet meer kunt hervormen. Dus zal het van externe factoren moeten komen: Europa, het IMF, de financiële markten of geopolitieke druk. In de jaren ’90 hebben de Europese Maastrichtnormen ons ook gedwongen om te hervormen.”

Hoopt u stiekem op nieuwe verkiezingen, zodat nog eens wordt aangetoond dat België niet werkt?

Theo: “Ik ben niet bang van nieuwe verkiezingen, maar wij hopen op een stabiele regering met een sterk programma. De voorbije vijf maanden hebben we keihard gewerkt. Het strengste migratiebeleid uit onze geschiedenis ligt op tafel, naast een zuiniger begrotingsbeleid, meer geld voor defensie en veiligheid, een serieuze pensioenhervorming en eindelijk een strengere aanpak van de hangmatcultuur.”

Begrijpt u dat Conner Rousseau met lood in het hart weer aanschuift? Hij moet een eventueel akkoord voorbij zijn partijcongres krijgen. In Gent was dat niet evident. Ook het ABVV zit al klaar om Arizona aan flarden te schieten.

Theo: “Gent is maar één afdeling. Als Rousseau, Frank Vandenbroucke en Melissa Depraetere een regeerakkoord verdedigen, zal het erdoor komen. De mensen willen een regering die orde op zaken stelt, zoals Jean-Luc Dehaene in de jaren ’90. Ze snappen dat het pijn zal doen en ze aanvaarden echt niet meer dat we bezig zijn met partijbelangskes.”

Uit de film van Paul Jambers bleek wel dat De Wever echt met tegenzin premier wordt.

Theo: “Je kunt niet verwachten dat hij dolenthousiast is. Hij blijft een Vlaams-nationalist. Maar hij is bereid om het te doen, de mensen verwachten dat van hem en hij is de enige die het kan. Alexander De Croo wilde het heel graag, maar had te weinig macht en werd voortdurend gekoeioneerd. Wij zijn met 24 zetels de grootste fractie in de Kamer, Open VLD had de kleinste fractie. Dat maakt een groot verschil.”

Voor wie zou u bij de Amerikaanse verkiezingen gestemd hebben?

Theo: “Zeker niet voor Kamala Harris. Ze is fake en ik ben een Republikein. Maar ik weet niet of ik voor Trump gekozen zou hebben. Hij is zo unpresidential. Wat die mens allemaal zegt en doet...”

U zei ooit dat Trump slim aan politiek doet. Adjectieven als vals, gevaarlijk of verwerpelijk kwamen niet in u op?

Theo: “Een dommerik wordt geen twee keer president van Amerika. Hij heeft een ijzersterke campagne gereden door zich aan de kant van de deplorables te zetten. Toen Joe Biden zijn fans ‘vuilnis’ noemde, trok hij een fluohesje aan en kroop hij in een vuilniswagen. Trump ging ook frieten bakken bij McDonald’s nadat Harris had beweerd dat ze daar ooit heeft gewerkt. Zo krijg je de working class aan je kant. Hij overleefde een moordaanslag en een seconde later stak hij zijn vuist in de lucht en riep hij ‘fight’! Dan heb je een fenomenaal politiek instinct.

Ik heb in de zomer al voorspeld dat Harris geen schijn van kans maakte. En ik erger me dood aan alle Amerikakenners die Trump afschilderen als een halvegare. Ze zaten er weer allemaal naast. Björn Soenens zei dat abortus en het behoud van de democratie de belangrijkste thema’s zouden worden, terwijl migratie en koopkracht doorslaggevend waren. Die man wordt vet betaald om Amerika te volgen, maar hij leeft in een bubbel en hij haat Trump, net als de meeste Europese journalisten.”

Vindt u dat vreemd? Trump is een veroordeelde verkrachter die de leugens aaneenrijgt, journalisten verdacht maakt, rechters en tegenstanders bedreigt, nazitaal hanteert en een woedende meute naar het Capitool stuurde, met 7 doden en 174 gewonden als gevolg. Zelfs ministers en stafchefs die onder hem dienden, noemen Trump een gevaarlijke gek.

Theo: “Die mannen zijn door hem ontslagen. Natrappen is altijd makkelijk.”

Nu neemt u zijn retoriek over. De meesten stapten zelf op of werden ontslagen omdat ze hem tegenspraken.

Theo: “Die zijn er ook, ja. Ik ben geen Trump-fan. Hij heeft zeker dingen gezegd en gedaan waar ik niet achter sta. En de bestorming van het Capitool was uiteraard fout.”

Vindt u hem een democraat?

Theo: “Natuurlijk. Hij gaat de democratie heus niet omverwerpen. Ook de rechtstaat is niet in gevaar. Alleen de processen die tegen hem lopen, zullen worden stopgezet. Een president is nu eenmaal onschendbaar.”

Zou een echte democraat zijn verlies niet aanvaarden bij een eerlijke verkiezing?

Theo: “Trump blijft ervan overtuigd dat de verkiezingen van 2020 niet eerlijk zijn verlopen.”

En u gelooft dat?

Theo: (boos) Maar nee! Nogmaals: ik verdedig Trump niet. Ik kan er gewoon niet tegen dat hij zo eenzijdig wordt afgeschilderd. Als je hem niet compleet de grond in boort, ben je blijkbaar geestesgestoord. Daar revolteer ik tegen. Trump heeft ook goeie dingen gedaan. Zijn grensbeleid was veel strenger dan dat van Biden. En de Abraham-akkoorden (waarin Israël en heel wat Arabische landen hun relaties normaliseerden, red.) zijn de beste akkoorden dat ooit in het Midden-Oosten is gesloten. Zo goed dat Hamas het met een terreuraanslag kapot wilde maken.”

Elke politicus heeft gezien dat je verkiezingen kunt winnen door groteske leugens te verkopen. Trump beweerde dat de Democraten baby’s vermoorden na hun geboorte en dat migranten huisdieren opeten. Krijgt die tactiek ook in Europa navolging?

Theo: “In Amerika is politiek entertainment. Die shows van Trump zijn bijna stand-upcomedy. Hoe hij zijn tegenstanders imiteert en bijnamen geeft, dat is toch grappig? De gevoeligheid voor fake news is ook in Europa al langer bezig. Je moet heel hard oppassen of je wordt voor leugenaar uitgescholden. Ik had óók ergens gelezen dat sommige Haïtianen in de VS honden en katten eten. Blijkbaar was dat niet waar. Sorry! Maar heb jij nog nooit iets geschreven dat achteraf niet bleek te kloppen?”

Jawel, maar bij Trump en steeds meer Europese politici is het een bewuste strategie om leugens zo vaak te herhalen dat mensen ze geloven.

Theo: “Blijkbaar nemen zijn kiezers dat erbij. Mensen snakken gewoon naar sterke leiders.”

Waarom maakte Harris geen schijn van kans?

Theo: “Amerikanen zijn veel conservatiever dan wij. Ze zijn helaas nog niet klaar voor een gekleurde vrouw als president. Alleen Michelle Obama had Trump kunnen verslaan, omdat ze zo verbindend is en haar man zo’n goeie president was. Leiders als Vladimir Poetin en Xi Jinping zouden Harris ook nooit serieus hebben genomen. Dat doen ze met Biden ook niet, omdat hij nooit durft door te pakken. De aftocht uit Afghanistan was beschamend, Oekraïne is een ramp, het Midden-Oosten een inferno.”

Wat had Biden anders moeten doen in Oekraïne?

Theo: “Hij had tegen Poetin moeten zeggen: ‘Als je Oekraïne aanvalt, ga ik all the way.’ Je moet rode lijnen trekken en ze doen respecteren. Anders lachen die autocraten je uit. Met Trump was het nooit zover gekomen. Hij gaat nu een deal maken met Poetin: ‘Ik zorg dat Zelenski een vredesakkoord met terreinverlies slikt, jij stopt met die oorlog en houdt Iran in bedwang’.”

Laat hij Oekraïne zo niet in de steek?

Theo: “Oekraïne krijgt het steeds moeilijker in die oorlog. Ik heb op de NAVO-parlementsmeeting in Rome met Oekraïense parlementsleden gesproken. Zij willen vooral keiharde veiligheidsgaranties, zodat Poetin hen niet meer kan aanvallen. In ruil moeten ze aanvaarden dat ze heel wat grondgebied verliezen, hoe onrechtvaardig dat ook is.”

Wat als Zelenski dat niet aanvaardt en Trump alle militaire en financiële steun stopzet?

Theo: “Europa kan dat niet overnemen. Onmogelijk. We krijgen de wapens die we beloofd hebben nu al niet geleverd. De wapenfabrieken kunnen niet volgen en nieuwe productielijnen opstarten duurt heel lang. Als je een Patriot-luchtafweersysteem bestelt, moet je zeven jaar wachten.”

Waarom zou Poetin een vredesbestand willen? Als hij nog even doorgaat, kan hij een totale overwinning boeken.

Theo: “Oekraïne is te groot om onder controle te houden. Ik denk niet dat hij zin heeft in een eindeloze guerrillaoorlog zoals in Afghanistan.”

Op de dag dat Trump werd verkozen, zeiden mijn kinderen: ‘Papa, op school zeggen ze dat de Derde Wereldoorlog gaat beginnen.’

Theo: “Die is eigenlijk al bezig. Het Westen is in oorlog met een as van autocratische landen: Rusland, China, Noord-Korea en Iran, dat Hezbollah, Hamas en de Houthi’s aanstuurt. We zijn al op twee continenten tegen elkaar aan het vechten en als China morgen Taiwan aanvalt, is het hek helemaal van de dam. Ook de hybride oorlog tegen ons is volop bezig: cyberaanvallen, sabotage van onze kritieke infrastructuur, beïnvloeding van onze verkiezingen, fake news, migratiestromen als wapens. Gelukkig zegt Trump dat hij geen nieuwe oorlogen wil beginnen. Hij wil ze stoppen. En ik acht hem daartoe in staat.”

Maar voor Iran ziet het er slecht uit?

Theo: “Ja. Trump wil het werk in het Midden-Oosten afmaken. Hamas is bijna vernietigd, Hezbollah is zwaar gehavend. Hun leiders zijn bijna allemaal dood en het Iraanse regime is verzwakt. Net als Netanyahu wil Trump de kop van de slang, het ayatollahregime in Teheran, afhakken. Hij zal tegen Poetin zeggen: ‘Hou Hezbollah, Hamas en de Iraanse Revolutionaire Garde uit de buurt van Israël, stop met hen wapens te leveren, stop met het nucleaire programma van Iran te steunen en zorg dat de Houthi’s in Jemen onze schepen niet meer aanvallen.’ Anders zal hij Israël helpen om die terreurorganisaties volledig te vernietigen en het regime van Iran kapot te maken. De Arabische wereld zal Israël moeten erkennen als land, Israël moet Palestina erkennen als land en stoppen met de kolonisaties op de Westelijke Jordaanoever.”

In de Israëlische regering gaan stemmen op om Gaza te annexeren en de Palestijnen definitief te verjagen.

Theo: “Gaza is de moeilijkste knoop. Het ligt compleet afgelegen, zonder directe verbinding met de Palestijnse gebieden. Je kunt dat onder VN-mandaat plaatsen en heropbouwen, maar Israël zal niet meer aanvaarden dat Hamas daar opnieuw als kool groeit. Eigenlijk moet je de Gazanen naar andere Palestijnse gebieden brengen. Want Egypte wil hen ook niet. Dat zijn hun Arabische broeders, maar het Egyptische regime is bang van honderdduizenden getraumatiseerde Gazanen die de Moslimbroeders kunnen versterken. De Israëli’s vragen me of Europa de Gazanen niet kan opvangen. Maar wij hebben al genoeg problemen met radicale islamieten. De helft van alle Palestijnse vluchtelingen in Europa komt naar België. Dat is gewoon Jodenhaat en vreselijke trauma’s importeren. Waarom kan Qatar hen niet opvangen? De bazen van Hamas zitten daar in de chicste hotels, maar ze vangen nul Palestijnse vluchtelingen op.”

Volgens oud-kolonel Roger Housen heeft Trump in zijn vorige termijn twee keer opdracht gegeven om kernwapens tegen Iran te gebruiken. Maar minister van Defensie Jim Mattis verbood de stafchef van het leger om dat bevel uit te voeren. ‘Die vangrails zullen er dit keer niet zijn,’ vreest Housen.

Theo: “Ik geloof niet dat Trump een kernbom op Iran zal gooien, maar hij gaat wel hun nucleaire capaciteit uitschakelen. Dat is nodig, want als Iran kernwapens heeft, willen Saudi-Arabië, Egypte en Turkije er ook. Dat wordt een catastrofe. Het nucleaire monopolie van Israël in het Midden-Oosten mag niet doorbroken worden. Als Iran bijna een kernwapen heeft, gooien Israël en de VS alles plat.”

Hoe zal Poetin daarop reageren?

Theo: “Dat hangt af van zijn deal met Trump. Ook Biden heeft achter de schermen met Poetin gesproken. Daar hoor je niks van, maar ze hebben de grote escalaties vermeden. Ik vrees vooral dat de Amerikanen de Iraanse olie- en gasinstallaties gaan opblazen om dat regime te kraken. Die plannen leven heel sterk in Trumps entourage. Maar zo maak je Iran economisch helemaal kapot. Ik verwacht dat dat regime sowieso zal sneuvelen: waar moeten de nieuwe, democratische leiders van Iran dan van leven?”

Gaat Trump uit de NAVO stappen?

Theo: “Nee, want dat is de grootste klant van de Amerikaanse wapenindustrie. De VS willen ook rust rond de Atlantische Oceaan, zodat ze zich op China kunnen richten. Daar moeten de Europese NAVO-landen voor zorgen. Trump zal eisen dat wij veel meer in defensie investeren, zodat wij onze eigen broek kunnen ophouden. De Amerikanen zijn het beu om te betalen voor onze veiligheid. Veel Europese landen halen nu de minimumlat van 2 procent, maar Trump zal snel 3 procent eisen.”

België spendeert 1,24 procent van het bbp aan defensie. Kunnen wij dat zomaar verdubbelen, met onze slechte begroting en ontsporende vergrijzingskosten?

Theo: “Ja! Wij geven 150 miljard euro per jaar uit aan de sociale zekerheid en amper 7 miljard aan defensie. Tegen 2030 stijgen onze sociale uitgaven zelfs naar 200 miljard. Daar kraait geen haan naar, omdat het zachte veiligheid is. Maar 12 miljard voor harde veiligheid zou onmogelijk zijn? Dat is pure onwil.”

Dan is de consequentie toch dat er hard wordt gesneden in de gezondheidszorg, de uitkeringen en de pensioenen?

Theo: “Een paar miljard wegnemen uit een budget van 200 miljard is toch niet onmenselijk? Die sociale zekerheid staat te vet. Je kunt bij de apotheker een zak vol pillen kopen voor een paar euro. Vul diezelfde zak in de supermarkt en je betaalt 70 euro. Een hele groep mensen krijgt alle medische kosten zelfs helemaal gratis. Het lijkt wel Cuba. Hoe zou het toch komen dat Belgen de grootste pillenpakkers ter wereld zijn?”

Wat zouden uw prioriteiten zijn als minister van Defensie?

Theo: “We hebben dringend luchtafweer en bewapende drones nodig. Onze munitiedepots moeten sneller worden bijgevuld, er zijn meer gevechtsklare manschappen, meer reservisten en moderne kazernes nodig. België zou ook meer F-35’s moeten bestellen, de beste jachtvliegtuigen ter wereld. En we moeten ons beter verweren tegen de sabotages en cyberaanvallen op onze kritieke infrastructuur.”

Housen raadt mensen aan om een voorraad water, blikvoeding, cash geld, een zaklamp en een noodgenerator in huis te halen, zodat we ons weten te redden wanneer de stroom dagenlang uit ligt of het kraanwater is vergiftigd. Bent u voorbereid?

Theo: “Ik ga niet zeggen wat ik in huis heb, maar ik kan een tijd verder, ja. De dreigingen die hij schetst zijn niet voor morgen, maar: better safe than sorry. Onze samenleving moet weer weerbaar worden. Dat begint bij jezelf.”

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius waarschuwde dat Rusland over vijf à acht jaar een NAVO-land kan aanvallen.

Theo: “Volgens mij lopen alleen de Baltische staten gevaar. Dat zijn kleine landjes met een Russischsprekende minderheid en een belangrijke strategische positie aan de Baltische Zee. Ze beseffen heel goed wat hen boven het hoofd hangt. Hun defensie-uitgaven zijn torenhoog en Trump is er heel geliefd. In Oost-Europa hebben ze het communisme meegemaakt en snappen ze heel goed dat alleen Amerika hen keiharde veiligheidsgaranties kan bieden.”

Wat betekent de verkiezing van Trump voor Europa?

Theo: “De timing zit tegen. Trump treedt op 20 januari aan, terwijl er in Duitsland pas eind februari verkiezingen zijn. Ook de Franse president Macron is politiek verzwakt. In de cruciale eerste weken van Trump heb je dus geen sterke Duitse of Franse leider die kan aanschuiven om onze belangen te verdedigen bij de onderhandelingen over Oekraïne.”

Ursula von der Leyen?

Theo: “Trump ziet de EU niet als een serieuze gesprekspartner. Hij praat met landen. Hopelijk kunnen Giorgia Meloni en de Poolse premier Donald Tusk mee aanschuiven. Of Bart! Wie twijfelt eraan dat hij meekan op dat toneel?”

Als Trump vooral praat met bevriende leiders, dan zal hij de Europese landen toch tegen elkaar uitspelen?

Theo: “Dat zal hij zeker proberen. Hij gaat de banden met Italië, Polen, Hongarije en de Baltische staten aanhalen. Hopelijk komt de Duitse christendemocraat Friedrich Merz snel aan de macht, zodat Duitsland weer een stabiele factor wordt. Voor de EU heeft Trump geen respect. Dat is in zijn ogen een superwoke staat met te veel regels. Maar de EU zal wel blijven bestaan. Orbán wordt niet beslissend, daarvoor is Hongarije te klein.”

Waarom noemt u Italië op X ‘een baken van licht’?

Theo: (grijnst) Om de linkse hysterici in Gent op hun paard te krijgen. Meloni is één van de weinige sterke leiders in Europa en is bezig om de instroom van illegale asielzoekers te stoppen.”

Ze wil hen naar Albanië sturen, waar ze de afhandeling van hun asielprocedure moeten afwachten. Maar een Italiaanse rechter heeft die deal geblokkeerd, omdat het tegen de mensenrechten is.

Theo: “Meloni zal ermee doorgaan. Wie luistert nog naar activistische opengrenzenrechtspraak? Nicole de Moor is al meer dan tienduizend keer veroordeeld, omdat ze geen plaats heeft om alleenstaande mannen op te vangen. Ze betaalt die dwangsommen niet en weigert haar beleid aan te passen. Daar wordt geen fuss over gemaakt, omdat Vivaldi een linkse regering is. Als ik zoiets zou doen, eisten de media onmiddellijk mijn ontslag.”

Gelooft u in de nieuwe Europese migratiedeal?

Theo: “Die zal niet werken. We moeten onze zuidgrens hermetisch afsluiten en alle boten terugsturen. De oostelijke landgrens is al bijna dicht, dankzij tweeduizend kilometer aan hekken. Nu moeten we de Middellandse Zee nog beter beschermen en onze zuidgrens in de Sahara leggen. Daarvoor hebben we deals met Noord-Afrikaanse landen nodig, en die worden volop gemaakt. Het aantal binnenkomsten in Italië is dit jaar al meer dan gehalveerd. De Afrikanen proberen het nu via de Canarische eilanden, maar ook die boten moeten terug. Niemand mag Europa nog illegaal binnenkomen. Dan kunnen we erkende vluchtelingen en arbeidsmigranten legaal laten invliegen zonder dat ze hun leven op zee moeten riskeren. Ik pleit daar al tien jaar voor. En het zal arrogant klinken, maar ik zal gelijk krijgen. Het hele Europese asielbeleid gaat stoppen. Ook Friedrich Merz wil dat, net als Meloni en de Oost-Europeanen. Als er in 2027 een rechtse president in Frankrijk komt, dan zijn we er en kan ik met pensioen, om wijnboer te worden. Levensdoel bereikt. Alleen die Vlaamse onafhankelijkheid, dat wordt nog moeilijk (lacht).”

U bent heel alarmistisch over migratie en onze begroting, maar niet over het klimaat. Bent u niet bang dat uw kinderen straks op een onleefbare planeet moeten overleven?

Theo: “Nee, ik geloof in klimaatadaptatie. In Lubbeek hebben we één van de grootste onthardingsprojecten van Vlaanderen gerealiseerd en een vrijwilligerskorps van 40 man opgericht. Met één whatsapp kunnen we hen oproepen bij klimaatrampen. Wij zijn er klaar voor.”

Hebt u de recente overstromingen in Spanje, op Sicilië en in Oost-Europa gezien? Daar is toch geen adaptatie of vrijwilligerskorps tegen opgewassen?

Theo: “Maar wat kunnen wij op Belgisch of Europees niveau doen om die klimaatrampen te vermijden? We zijn een kiezel op de wereldkaart. Die klimaattop in Azerbeidzjan, dé oliestaat van de Kaukasus, is een klucht!”

Is de strijd voor een leefbaar klimaat verloren, nu Trump verkozen is?

Theo: “Dat weet ik niet. China is aan het omschakelen naar hernieuwbare energie en in Europa doen wij ook verder. Maar wel op een tempo dat haalbaar is voor onze bevolking. Op mijn dak liggen ook zonnepanelen. Ik probeer ook mijn steentje bij te dragen.”

Haalt de N-VA het draagvlak voor klimaatbeleid niet voortdurend onderuit door klimaatactivisten belachelijk te maken en de Europese Green Deal af te zwakken?

Theo: “De klimaatactivisten maken zichzelf belachelijk. Ze zijn de grootste antireclame voor de klimaatzaak. Ik zat dit jaar aan tafel bij Gert Verhulst met Hendrik Dierendonck en iemand van de sekte der veganisten: iedereen zag een gezonde slager met veel spieren, en naast hem een schraal ventje dat je van medelijden een stukje vlees zou geven (lacht).”

Na het recente geweld in Amsterdam tussen Israëlische voetbalhooligans en moslimjongeren spuwden politici hun gal over ‘Arabische pogroms’. Ook De Wever veroordeelde enkel ‘de weerzinwekkende beelden van antisemitisch geweld’. Is die selectieve verontwaardiging echt nodig om de Joodse stem binnen te halen?

Theo: “Die Jodenjachten waren toch afschuwelijk? Maar ik heb nadien op X ook een boodschap van de Gentse imam Khalid Benhaddou gedeeld: ‘Wie enkel oog heeft voor het leed van de eigen groep en blind is voor dat van de andere groep, is deel van het probleem.’ Die hooligans van Maccabi Tel Aviv hebben de boel opgefokt door het varken uit te hangen in het centrum van Amsterdam. De politie had daar veel sneller tegen moeten optreden.”

Ze verscheurden Palestijnse vlaggen en zongen strijdliederen van het Israëlische leger met leuzen als ‘dood aan alle Arabieren’. Er circuleerden ook filmpjes van Maccabi-supporters die een tiener met een Palestijnse vlag in elkaar sloegen en taxichauffeurs met ijzeren kettingen aanvielen.

Theo: “Maar de tegenreactie van de migrantenjongeren was er ook los over. Europa heeft echt een probleem van Jodenhaat. Het aantal meldingen gaat door het dak.”

Verbaast u dat, gezien de slachtpartijen die Israël aanricht?

Theo: (boos) Daar hebben Europese Joden toch geen schuld aan? Wat kan de Joodse jongen die in Antwerpen door straatcrapuul werd aangevallen daar nu aan doen? Komaan, zeg! Onze buurlanden hebben Samidoun verboden. Dat is een extremistische, terroristische groepering in Europa die samenwerkt met Hamas en banden heeft met de PVDA. Hun baas woont gewoon in Brussel! Waarom stampt de regering hem niet buiten?”

Als er in Brussel vreedzame protesten plaatsvinden voor Palestina...

Theo: (fel) Dat zijn geen vreedzame protesten. Als Jos en Vanessa hier willen protesteren voor de Palestijnse zaak, snap ik dat. De Palestijnen zien af en hebben ook recht op een land. Maar op de manifestaties van Samidoun worden gewelddadige, antisemitische slogans gescandeerd door islamistische haatzaaiers. De Israëlische regering heeft België herhaaldelijk gevraagd om daar komaf mee te maken. Vivaldi heeft zelfs niet geantwoord! Maar als Vlaams Belang in Brussel gaat betogen, staan er driehonderd flikken die hun vlaggen in beslag nemen en arrestaties verrichten. Dat zijn twee maten en twee gewichten.”

Bezondigt de N-VA zich daar ook niet aan? U wordt woedend van antisemitische slogans, maar als Israëlische supporters zingen dat er ‘geen school meer is in Gaza, omdat er geen kinderen meer zijn’, veroordeelt de N-VA alleen het antisemitische geweld dat erop volgt.

Theo: “Ik zeg toch dat die Maccabi-hooligans crapuul zijn? Waarom heeft de politie niet tegen hen opgetreden? Waarom liet de burgemeester van Amsterdam die match doorgaan zonder veiligheidsgaranties? (Nadrukkelijk) Schrijf op: ik veroordeel het buitenproportionele geweld van Hamas én de oorlogsmisdaden van het Israëlische leger. Maar België kan dat conflict niet oplossen. Wij moeten híér de boel onder controle houden en elke vorm van haatzaaierij aanpakken. De grote Arabische gemeenschap denkt dat ze zich hier alles kan permitteren. Gelukkig is Bart burgemeester van Antwerpen, en niet Jos D’Haese. Anders mochten alle Joden hun biezen pakken en collectief naar Israël verhuizen.”

U vindt niet dat u het conflict ook importeert met uw uitgesproken steun voor Israël?

Theo: “Ik ben niet zonder fouten en heb inderdaad een uitgesproken mening. Soms bekijk ik het te veel door een militaire bril. Als ik zeg dat Israël recht heeft op zelfverdediging en dat Hamas moet worden uitgeschakeld, ondanks de burgerslachtoffers die daarbij vallen, worden mensen woedend. ‘Heb jij dan geen hart?!’ Natuurlijk wel. Ik ben zelf vader: als ik een klein manneke zie huilen, omdat zijn hele familie is gedood, raakt me dat. Maar ik zie ook het bredere plaatje: het Westen is in oorlog met Rusland, China en Iran. Israël is onze bondgenoot in die strijd. Het zijn geen Israëli’s die hier terreuraanslagen plegen en onze levensstijl bedreigen, hè.”

Onderwerpen