In zijn column 'Het migratiebeleid moet offensiever' deed Hendrik Vos wat commentatoren al te vaak doen in het migratiedebat: kritiek leveren op Europese pogingen en ideeën om illegale migratie fysiek af te remmen, zonder ook maar één werkbaar alternatief daarvoor aan te reiken (DS 1 juni). Daarenboven slaat hij bij momenten de bal mis.
Vos meent dat de implementatie van het Australische migratiemodel 'al enkele jaren de officiële wens is van de Europese Unie, gedragen door haast alle lidstaten'. Dat klopt hoegenaamd niet. De Commissie blijft zich er om ideologische redenen met hand en tand tegen verzetten, daarbij gesteund door een flink deel van het Europees Parlement en de lidstaten. In de ontwerpteksten die de Commissie opstelde voor het nieuwe Migratiepact, wil ze net het omgekeerde doen: triagecentra oprichten op Europees grondgebied. Op zee opgepikte illegale migranten worden erheen gebracht met het oog op verdeling over bereidwillige lidstaten. In naam van België schaarde staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) zich achter dat plan.
Vos kan daar allicht mee leven, want uit zijn opinie blijkt dat hij de Australische aanpak niet beschouwt als een realistische optie. Daarvoor baseert hij zich op argumenten die wederom weinig steek houden. Zo zouden de Noord-Afrikaanse landen nooit akkoord gaan met de oprichting van zulke opvangcentra op hun grondgebied. Sterker: ze zouden daarvoor 'knettergek' moeten zijn, omdat 'zo'n kamp een magneet wordt voor mensen die de miserie in eigen land ontvluchten'. Hier wordt duidelijk dat Vos, vanuit zijn verstarde links-ideologische kijk op illegale migratie, de basisdrijfveer erachter niet vat.
Eerder dan 'de miserie' thuis, is het vooral het perspectief op materiële vooruitgang dat de voornaamste drijfveer vormt. Wie werkelijk in de miserie zit, heeft niet de middelen om een mensensmokkelaar te betalen. Alleen de middenklasse, veelal mensen die al familiale banden hebben in de EU, zijn in staat duizenden euro's op tafel te leggen. Zulke mensen zullen die bedragen nooit investeren in illegale migratie naar een land als Tunesië, waar grote werkloosheid heerst, geen sociaal vangnet bestaat en de lonen laag zijn, om nog maar te zwijgen van het endemische anti-zwarte racisme in de Arabische wereld.