Bij het afnemen van dit interview zit N-VA-Kamerlid Theo Francken in Washington D.C., als ondervoorzitter van het NAVO-parlement. Hij steekt onmiddellijk van wal af over het feit dat België ver onder de ondertekende engagementen blijft als het over defensie gaat. “Er zal snel extra geld op tafel moeten komen”, klinkt het. Francken wist een diplomatiek bericht vanuit onze NAVO-ambassade op de kop te tikken waaruit blijkt dat het geduld opraakt.
“Wij zijn een absolute freerider”, zegt hij. “Ze hebben hier een statistiek die toont waarop België op de allerlaatste plaats staat. Wij moeten gewoon meer doen. Want in Amerika houdt het argument steeds meer steek: Waarom moeten 350 miljoen Amerikanen betalen voor de veiligheidsfactuur van 550 miljoen Europeanen? En België is het land bij uitstek dat daarvan profiteert. We hebben het militaire commando (van de NAVO, red.) in Casteau bij Bergen en het politieke hoofdkwartier in Evere. Met alle economische voordelen die daarbij horen. En dan moet gewezen vicestafchef Marc Thys komen vertellen dat we gewoon geen munitie hebben. Als het tot een conflict komt zoals in Oekraïne moeten we na een paar uur met stenen beginnen gooien. Dat passeert hier niet meer.”
Maar heeft u in de States intussen ook uw Engels kunnen oefenen?
Theo: “That’s no problem. Het is eigenlijk relatief goed hoor. Eén milliseconde later wist ik dat het een flater was, the drop in the emmer.”
U ging gewoon veel te ver. Uw partijgenoot Michael Freilich zei dat er wel degelijk extra politie wordt ingezet voor de joodse gemeenschap. Dat is toch dodelijk voor uw geloofwaardigheid?
Theo: “De regering heeft met héél lange tanden extra politie gestuurd, maar dat was mijn punt helemaal niet. Michael zei bovendien ook dat er meer kon gebeuren tegen het antisemitisme dat zowat elke dag op de Belgische straten te zien is. Massale betogingen pro-Palestina met antisemitische leuzen. En daar gebeurt niets aan. De Israëlische minister van de Diaspora heeft al twéé brieven gestuurd naar de federale regering om op te treden tegen Samidoun, de wereldwijde tak van de People’s Liberation Front for Palestine (PLFP). Dat zijn jodenhatende extremisten, in Duitsland is dat verboden. De leider Mohammed Khatib woont gewoon in Brussel en mag betogingen organiseren. En als Israël vraagt om op te treden, krijgen ze zelfs geen antwoord.”
U blijft duidelijk vol de kaart trekken van Israël...
Theo: (Onderbreekt) “Ik blijf vol gaan tégen antisemitisme in onze Belgische straten.”
Maar ondertussen blijft u wel heel stil over wat de Palestijnen overkomt?
Theo: “Dat is niet waar. Ik heb getweet dat ik absoluut niet akkoord ben met de kolonisatiepolitiek van Israël. Ik ben altijd voor een tweestatenoplossing geweest. Die kolonisatie is de kerosine van Hamas en van de sympathie voor Palestijnse radicale bewegingen. Maar ik vind wel dat een land dat aangevallen wordt, zich mag verdedigen.”
Er zijn 14.000 doden gevallen in Gaza. Valt dat te verdedigen?
Theo: “Maar het is een oorlog. Een oorlog in een stad, waar de Hamasstrijders in een ondergronds netwerk verscholen zitten, onder crèches en ziekenhuizen. Dan vallen er burgerslachtoffers. Maar laat me duidelijk zijn: elke dode is er één te veel. Ik ben geen harteloos figuur die zijn moreel kompas in de vuilnisbak heeft gegooid. Maar Hamas valt aan. Dus slaat Israël terug.”
“Ik denk niet dat wij de luxe zullen hebben om te zeggen met die wel en met die niet. Voor de gemiddelde MR-politicus is dit géén openingetje”
In eigen land is Georges-Louis Bouchez van MR intussen zijn precampagne begonnen in Antwerpen. Om duidelijk te hengelen naar de aandacht van N-VA?
Theo: “De man is al vier jaar op campagne in Vlaanderen, hé, maar hij spreekt nog altijd geen woord Nederlands.”
Het vizier van uw partij staat wel gericht op PS als onderhandelingspartner?
Theo: “Het vizier staat bij ons gericht op alle mensen van goede wil. Ik denk niet dat wij de luxe zullen hebben om te zeggen met die wel en met die niet. Voor de gemiddelde MR-politicus is dit géén openingetje. Als Bouchez dan aan Vlaamse kant zegt dat hij wil praten over responsabilisering van regio’s, dan klinkt mij dat als muziek in de oren.”
“We moeten uit de loopgraven. Het Westen staat onder druk, dat merk je aan verkiezingsuitslagen uit het buitenland. Ook in België nemen de angst en de onzekerheid toe. Dan is de vraag naar sterk leiderschap groot. In Vlaanderen én in Wallonië.”
U verwijst naar het buitenland. Is de les uit Nederland niet dat VVD de rode loper heeft uitgerold voor Geert Wilders, net zoals N-VA het doet voor Vlaams Belang?
Theo: “Neen. Angela Merkel heeft de rode loper uitgerold voor extreemrechts met haar Wir schaffen das en haar energiewende. Er zijn aanslagen geweest in Maalbeek, in Parijs… Mensen zijn angstig. Ze willen dat er iets gedaan wordt tegen de immigratieproblematiek en het moslimextremisme. En wat doet de regering? We zitten met een asielcrisis zonder weerga en er worden alleen maar meer opvangfaciliteiten bij gemaakt.”
“Er ligt vandaag een wetsontwerp van Nicole de Moor (CD&V-staatssecretaris voor Asiel & Migratie, red.) klaar in de Kamer. Dat zegt dat Fedasil de bevoegdheid krijgt om zelf private eigenaars te kunnen contacteren voor de huur van grote kantoorruimtes of gebouwen om asielzoekers te leggen. Zij kunnen die informatie krijgen via de FOD Financiën. Als Vivaldi nog langer aan de macht blijft, zal de volgende stap opeising zijn. Een leeg kantoorgebouw? Daar krijgen we wel 200 asielzoekers in. Als ik naar de verkiezingen in Nederland kijk, dan is het signaal van de kiezer: minder, minder, minder. Niet meer, meer, meer.”
Ik hoor precies Geert Wilders spreken.
Theo: “Neen, neen, neen. Ik heb het niet over één etnie. Het probleem is de massale, illegale migratie naar Europa die niet opgelost raakt. België kan het niet meer aan en dat signaal wordt door deze regering totaal niet opgepikt. Wij zijn het probleem niet. Wij zijn een deel van de oplossing.”
“Als ik naar de verkiezingen in Nederland kijk, dan is het signaal van de kiezer rond migratie: minder, minder, minder. Niet meer, meer, meer”
Gaat u dan een regering maken met Vlaams Belang?
Theo: “Ik sta al 23 jaar op om mij in te zetten voor meer Vlaams zelfbestuur. De sleutel daarvoor ligt federaal, niet Vlaams. Jammer, maar het is zo. En wij zullen onze handen vuil maken om daar te raken. Vlaams Belang kan dat niet, wil dat niet, mag dat niet.”
En Vlaams?
Theo: “Ik trek de Kamerlijst. En federaal kan Vlaams Belang beter geen lijst indienen en zeggen: Bart De Wever, he’s the man who’s going to get the job done. Net zoals Nigel Farage gedaan heeft met Boris Johnson voor de Brexit. En de Brexit is een feit.”
En de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk niet veel goeds gedaan. Is dat wat confederalisme gaat doen?
Theo: “Maar neen, Brexit is een historische vergissing van het Verenigd Koninkrijk. Nu moeten ze maar op de blaren zitten. Maar ik heb wel respect voor feit dat het parlement finaal gedaan heeft wat het volk gestemd heeft. Ik heb het over het principe. Farage zette zijn land en idealen voor zijn partijbelang, wanneer gaat Van Grieken dat ook doen? Zet Vlaanderen voor uw partij, Tom. En laat het federale voor wat het is”
Wie een interview leest met uw voorzitter blijft intussen wel half depressief achter. Het is allemaal hel en verdoemenis. Is N-VA niet te negatief geworden?
Theo: “Ik ben niet negatief en N-VA is niet negatief. Bart is intussen wel de langstzittende partijvoorzitter. Hij heeft al wat oorlogen achter de rug. Er zitten littekens op zijn lijf. Tegenwoordig branden partijvoorzitters heel snel op. Ga maar na, alle architecten van Vivaldi zijn intussen voorzitter af. En Bart blijft zitten. Hij ziet de dingen van heel ver komen en hij krijgt altijd gelijk. Dat is een enorme troef.”