Volgens Freilich en Francken vormt deze overheidssteun een oneerlijke concurrentie in de postmarkt. Ze steunen zich daarbij op de Europese Commissie die deze concessie eerder in een analyse al bestempelde als ‘marktverstorend’.
De nieuwe feiten in het bpost-dossier nopen hen dan ook om hier opnieuw een wetsvoorstel over in te dienen. “Eerder dit jaar dienden wij al een soortgelijk wetsvoorstel in, nadat alle informatie over de interne audit naar boven kwam”, zegt Freilich. “Maar wat blijkt? Er zou niet enkel gefraudeerd zijn met de concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften, maar ook met een heel aantal andere concessie en overheidsopdrachten, waardoor de Belgische staat voor mogelijk tientallen, zo niet honderden miljoenen euro’s extra is opgelicht door het bedrijf.”
Miljoenen terugvorderen
Bovendien hebben Freilich en Francken ook al aan de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar deze praktijken, met het zicht op een mogelijke terugvordering van deze bedragen. Bpost werd tien jaar geleden ook veroordeeld tot de terugbetaling van enkele honderden miljoen euro’s aan staatssteun.
Tijd voor daden
Al deze nieuwe elementen zetten hen ertoe aan om opnieuw stappen te ondernemen. Ze hopen daarbij op steun van enkele regeringspartijen. Open Vld was de laatste weken ook zeer kritisch voor de krantenconcessie. “Tegen hen zeggen we nu: het is geen tijd meer voor woorden, maar een tijd voor daden”, aldus Theo Francken.
Vrije postmarkt
“Ik ijver niet voor de vernietiging van bpost als bedrijf, maar als bpost levensvatbaar wil zijn, moet ze dat doen in een vrije postmarkt, zonder daarbij gesteund te worden door de belastingbetaler”, besluit Freilich.