Bedrijven mogen hun facturen vanaf juli al digitaal sturen naar alle federale overheidsdiensten. Vanaf 2018 wordt digitaal factureren verplicht voor alle bedrijven die inschrijven op federale overheidsopdrachten. En vanaf 2020 zal de federale overheid alleen nog elektronische facturen van bedrijven aanvaarden. Francken treedt daarmee in de voetsporen van de Vlaamse overheid, die het verplicht digitaal factureren begin dit jaar al invoerde. En zoals Vlaanderen daarbij een uitzondering maakt voor kleine bedrijven, zo voorziet ook de federale overheid overgangstermijnen, onder meer voor kmo's die tot 8.500 euro factureren.
Vandaag verzendt 52 procent of ruim de helft van alle bedrijven zijn facturen al elektronisch. Om ook de andere helft te overtuigen, komt er midden dit jaar een promotiecampagne voor de digitale factuur. “Bedrijven die overschakelen op honderd procent elektronische facturatie, kunnen 2,4 miljard euro besparen, doordat de procedure veel efficiënter en simpeler wordt”, legt Francken uit.
Eén keer volstaat
Basispijler voor de administratieve vereenvoudiging bij de federale overheid is het ‘only once’-principe. Dat bepaalt dat de overheid slechts één keer informatie mag opvragen, waarna ze die - met respect voor veiligheid en privacy - met de andere overheidsdiensten moet delen. “Voor de realisatie van 'only once' blijkt een aanpassing van minstens 650 formulieren nodig”, verklaart Francken. “Maar de aanpassing van de belangrijkste 150 zou al een besparing van 41 miljoen euro opleveren.”
Digitalisering burgerlijke stand
Ook de modernisering en digitalisering van de burgerlijke stand is een van de speerpunten van deze regering. Eind vorig jaar bereikte zij daarover een akkoord, na achttien jaar onderhandelen. Concreet is het de bedoeling dat burgers op termijn niet meer naar het gemeentehuis moeten voor de aangifte van een geboorte, een huwelijk of het overlijden van een familielid, maar dat allemaal online kunnen doen. En dat de lokale besturen al die gegevens ook in één centrale digitale databank bijhouden. “Het huidige systeem is echt niet meer van deze tijd”, benadrukt Francken. “Alles wordt nog op papier en in mapjes in gigantische registers bijgehouden. Ik wil een overheid die klantvriendelijker is, innoveert en digitaliseert”, besluit hij.