“Het buitenlands beleid van Vivaldi is een koehandel is geworden. Zelfs elementaire vragen als het openhouden van de vaarroutes worden gekoppeld aan voorwaarden. Want elke regeringspartij moet voor de verkiezingen blijkbaar vooral de eigen achterban plezieren”, reageert fractievoorzitter Peter De Roover. “De inkt van het akkoord is nog niet droog en de Vivaldi-regeringspartijen gaan al in de clinch over de interpretatie ervan. Men linkt de operatie aan de situatie in Gaza. Dat verkleint drastisch de kans op een Europese consensus. Dat lijkt me toch de eerste opdracht van de EU-voorzitter, zijnde De Croo”, aldus De Roover. 

Welke draagwijdte?

Peter verwijst daarmee naar MR-voorzitter George-Louis Bouchez die PS-minister Dedonder meteen bekritiseerde voor een verkeerde interpretatie van het akkoord. De N-VA stelt zich ook vragen bij de juiste draagwijdte van het akkoord, enerzijds over de missie naar de Rode Zee, anderzijds over de “strengere” Belgische positie naar Israël.

Pijnlijk gebrek aan geopolitiek inzicht

“België is de achtste maritieme natie ter wereld, Nederland de zesde. Nederland doet mee met de Amerikaanse missie die de Houthi-terroristen echt van antwoord durft dienen. België maakt een gênante koehandel van haar bijdrage aan een veel te brave Europese begeleidingsmissie. “Petit pays, petit ésprit”, voegt Francken toe, “De socialisten zeggen de koopkracht van de mensen te willen beschermen, maar als de koopkracht echt op het spel staat omdat het zeeverkeer in de knoop ligt wegens terrorisme, dan geven ze niet thuis. Wat een pijnlijk gebrek aan geopolitiek inzicht.”

Is Louise-Marie voldoende uitgerust?

“Wat gaat Vivaldi nu juist méér doen om de schepen te beschermen”, vraagt N-VA-Kamerlid en commissievoorzitter Defensie Peter Buysrogge zich af. “Is de Louise-Marie overigens wel voldoende uitgerust voor deze opdracht? De jarenlange onderinvesteringen in Defensie zouden zich dan wel eens kunnen laten voelen.” Opvallend genoeg wezen de meerderheidspartijen afgelopen week nog een resolutie van Buysrogge af om een derde fregat te voorzien met voldoende bewapening. 

Gênant

“Het feit dat er langdurig gediscussieerd moest worden over deze beslissing heeft sowieso al schade toegebracht aan het internationale imago van België. Maar dat de MR en PS ook na het akkoord nog verder kibbelen over de interpretatie is gênant en zal onze positie in de missie onvermijdelijk beïnvloeden”, besluiten de parlementsleden. Ze vragen zo snel mogelijk toelichting in de commissies Defensie en Buitenlandse betrekkingen.