Maandag legt Donald Trump de eed af als president van de Verenigde Staten. U dweepte vroeger met hem, maar wat vindt u...
Theo: “(onderbreekt) Maar nééé! Ik heb daar nooit mee gedweept. Waarom zeggen jullie dat altijd? Ik vond dat hij slim communiceerde, maar het is nooit mijn God geweest. Ik begrijp heel goed de risico’s met die man.”
Wat verwacht u van zijn tweede ambtstermijn?
Theo: “(blaast) It’s gonna be a blast. Geopolitiek verwacht ik dat Amerika meer dan ooit opnieuw de leidersrol op zich zal nemen. Trump zei dat hij de hel zou loslaten in Gaza als de Israëlische gijzelaars niet vrij waren tegen dat hij president werd. Dat heeft toch indruk gemaakt op de Hamas-leiding in Qatar, maar voor een stuk ook op Netanyahu (Israëlische premier, red.). Trump heeft al een staakt-het-vurendeal beet nog voor hij begonnen is. Dat is niet zo slecht hé.”
Uittredend president Joe Biden wil de pluim anders ook graag op zijn hoed steken.
Theo: “Biden en zijn onderhandelaars hebben heel hard hun best gedaan, maar ze hinkten altijd op twee benen. De versnelling lijkt er mij toch gekomen door Trump en zijn dreigementen. Zonder zijn aantreden had het nog wel een stuk langer geduurd. Trump heeft ook gezegd dat hij in Oekraïne een akkoord zal maken met Poetin en Zelensky. Dat zal natuurlijk niet binnen de 24 uur zijn — zoals hij meermaals heeft gezegd. Maar het is wel zo dat hij — in tegenstelling tot Biden — wel ontzag afdwingt bij andere grote wereldleiders. In die zin ben ik ervan overtuigd dat het voor het Midden-Oosten een goede zaak is dat Trump de draad weer kan oppikken en vrede kan proberen sluiten tussen de Arabische wereld en de staat Israël.”
En voor Europa? Vormt hij een bedreiging of een nuttige schop onder onze kont?
Theo: “Het Midden-Oosten heeft ook een directe impact op Europa, hé. De meeste van onze asielzoekers zijn Palestijnen. Ik vind het absoluut een goede zaak dat hij ons wakker schudt. Trump heeft de geopolitieke drift heel goed door. Maar Europa is nog niet wakker en België zeker niet. Ons defensiebudget ten opzichte van het bbp in 2025, dat daalt nog, hé! (windt zich in sneltempo verder op) We zijn het enige land in Europa waar het defensiebudget dáált! Dáált!”
Hoezo? De vorige regering heeft het budget toch opgetrokken?
Theo: “De uitgaven stijgen wel, maar tegenover het bbp is er een daling van 0,02 procent. In verhouding geven we dus minder uit aan defensie. Het STAR-plan van Ludivine Dedonder (huidig PS-minister van Defensie, red.), dat de strategische lijnen uitzet tot 2030, is ondergefinancierd. Dat is gewoon one big fraud.”
Van de NAVO moeten we 2 procent van ons bbp aan Defensie spenderen, maar de nieuwe NAVO-baas Mark Rutte spreekt al van 3,5 procent en zegt dat er dan maar wat minder naar pensioenen en gezondheidszorg moet gaan. Durven jullie dat te verdedigen?
Theo: “Het moet toch van ergens komen? Tijdens de Koude Oorlog zaten we aan 3,5 procent defensie-uitgaven en we hebben dat ook lang aangehouden. Maar na de val van de Muur dachten we dat het niet meer nodig was en hebben we dat budget afgebouwd tot minder dan 1 procent van het bbp. Nu wordt duidelijk dat het veel te weinig is en dat we met grote tekorten zitten bij onze strijdkrachten. Wat we uitgeven aan zachte, sociale zekerheid en harde, militaire zekerheid is totaal niet meer in verhouding. We geven federaal ongeveer 140 miljard uit aan de sociale zekerheid en tegen 2029 komt daar nog 30 miljard bij. Aan defensie geven we maar 7 à 8 miljard uit! Als je daar dan Justitie en Binnenlandse Zaken bij telt, dan zitten we aan 15 miljard voor veiligheid, terwijl er oorlog is in Europa, kabels worden gesaboteerd en we elke dag cyberaanvallen te verduren krijgen. Dat gaat dat toch niet meer? In Polen, de Baltische Staten en Finland zijn ze wél grotendeels voorbereid. Maar wij zijn totaal niet weerbaar als land. Men zal mij wel weer verwijten dat ik dit zeg. ‘Oorlogshitser Francken, gij praat nooit over vrede’. Maar het is niet omdat je over vrede praat dat je ze krijgt, hé. Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog. Ik ben de grootste vredespaus van het land. Maak daar maar uw titel van: ‘Ik ben voor vrede’.”
U kan dat zelf zeggen bij uw aantreden als minister van Defensie.
Theo: “(lacht, maar meteen op zijn hoede) We zullen zien wie de volgende minister van Defensie wordt.”
Kom, u brandt van ambitie om het zelf te doen.
Theo: “Ik doe wat de partij mij vraagt. Maar de volgende minister van Defensie zal het hard te verduren krijgen in het Pentagon. Obama en Biden gaven ook al kritiek, maar bij Trump zal het veel brutaler zijn. Hij is heel goed in afdreigen en heeft geen diplomatische stijl. Hij wil deals sluiten. Zijn filosofie is dat je alleen maar vooruit gaat als je keiharde macht toont, ook militair. Ik vind het wel vreemd dat Trump op zijn inauguratie naast een paar regeringsleiders zoals Giorgia Meloni (Italiaanse premier, red.) ook bijna alle Patriotten (Europese fractie die uiterst rechtse partijen zoals Vlaams Belang en PVV verenigt, red.) heeft uitgenodigd.”
U bent blijkbaar niet rechts genoeg.
Theo: “(lacht) Ik snap het gewoon diplomatiek gezien niet. Wat kan Tom Van Grieken (Vlaams Belang-voorzitter en uitgenodigd op de inauguratie van Trump, red.) nu voor hem betekenen? Die komt hier de komende 4 jaar niet aan de bak, hé. Ik denk dat Trump zich vergist in het feit dat er naast de extremen nog veel andere rechtse politieke partijen zijn die wél op een professionele manier met hem willen omgaan en hem niet per se haten.”
Ondertussen probeert Elon Musk, de baas van Tesla en X en nu ook de rechterhand van Trump, de Europese politiek te destabiliseren. In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Duitsland, waar hij de extreem-rechtse kandidate Alice Weidel een duwtje in de rug gaf door haar te interviewen op X. Zal hij straks ook onze politieke agenda domineren?
Theo: “Ik geloof dat niet. Naar dat gesprek hebben 200.000 mensen gekeken. Dat is vergelijkbaar met de kijkcijfers van Terzake. Ik zou de impact daarvan dus ook niet overdramatiseren. Persoonlijk vind ik heel die hetze rond X en het platform verlaten nogal hypocriet. Ook op Facebook zijn er ook algoritmes die tegenwerken en bepaalde onderwerpen pushen. Post eens iets over asielzoekers of illegalen: uw bericht heeft bijna geen bereik, hé. Daar zit een woke-algoritme op en vroeger was dat ook op Twitter het geval. Dat heeft Musk aangepast, waardoor je boodschappen over geweld op straat en filmpjes over oudejaarsrellen weer vaker ziet. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze ineens niks anders meer zien, maar dat is omdat die boodschappen vroeger werden weggeduwd door het systeem. Er is inderdaad veel bagger, maar X blijft een interessant forum om snel informatie te vergaren en je boodschap te verspreiden. Moeten we dat allemaal weggooien omwille van Musk? Er zijn ook andere miljardairs die veel invloed hebben, zoals Bill Gates en George Soros. Dat mag, want die passen in het links-liberale kraam. Maar als een conservatief rechts persoon iets doet, dan is er een gigantisch probleem.”
U maakt zich dus geen zorgen?
Theo: “Ik ben daar wel alert voor, maar ik ga niet de drama queen uithangen. De linkse denkers zijn op dat vlak nogal enggeestig. Het zijn altijd de grote verdedigers van vrije meningsuiting, tot het een mening is die hen niet aanstaat. Als de groenen (Ecolo, red.) voorstellen om X te verbieden omdat het hun mening niet ondersteunt, zijn ze compleet van het padje af. Als ze hun oogkleppen niet afzetten, gaan ze verkiezingen blijven verliezen. De manier waarop we als maatschappij naar veel zaken kijken is nu eenmaal aan het veranderen. De N-VA, met Bart De Wever als intellectuele denker, is de conservatieve cultuurstrijd (waarbij het behoud van de levenswijze van de gemeenschap voorgaat op de rechten van het individu of de staat, red.) grandioos aan het winnen. Ik heb veel intellectuele voldoening, omdat ik vandaag veel meningen hoor en lees waarvan ik denk: tiens, maar dat heb ik 10 jaar geleden al gezegd.”
U denkt dat niet alleen hoor. U zegt dat graag hardop.
Theo: “(lacht en in extase) Ja, maar ik krijg daar dan ook ongelooflijke intellectuele orgasmes van!”
Woordvoerster: “(lacht) Dat moet niet in het interview, hé.”
Theo: “(onverstoord) Maar het is zo! Ik rijd vaak naar huis met een gevoel van ‘yes, we zijn aan het winnen!’ Het gebeurt ook vaak dat ik vandaag iets op tafel leg en dat iemand zegt: ‘Ja, goed idee.’ Terwijl ik dan denk: wat? Tien jaar geleden werd ik daarvoor verketterd en afgebrand. Dan moest ik in het parlement op mijn bankje gaan zitten en naar mijn gsm kijken omdat heel de wereld tegen mij was. Maar nu? Let’s do it! (euforisch) Als ik 10 jaar geleden had voorgesteld om op relschoppers te schieten met verfkogels of rubberen kogels, ze hadden in het parlement gezegd: die Francken is compleet gek en klaar voor het gesticht. Deze week(stem wordt heel hoog en slaat over): ‘O ja, daar moeten we werk van maken.’ Ha! Fantastisch toch? Je hebt nu alleen nog de PS die blijft zeggen dat ik een racist ben. Dat is al een verbetering, want vroeger noemden ze mij een nazi. Over 10 jaar zegt de PS: ‘Goeie gast, hij had altijd al gelijk’. (lacht hard) Ook de regeringsonderhandelingen zijn voor mij één langgerekt intellectueel orgasme. De tijdsgeest is veranderd.”
Nu u zo vrolijk bent, waag ik toch nog eens een poging: u popelt toch om straks minister van Defensie te worden?
Theo: “(lacht ondeugend en laat een lange stilte vallen) Ik zeg niks over de posten! Ik ben een allrounder. Ik heb een hele week over fiscaliteit onderhandeld!”
Alsof fiscaliteit u veel intellectuele orgasmes oplevert.
Theo: “(lacht hard) Nu heb ik wat gezegd!”
We horen dat er bij de N-VA niet zoveel interesse is om de minister van Defensie te leveren, omdat het in een kleine regering belangrijk is om portefeuilles te kiezen waar je meer mee kan scoren.
Theo: “(opnieuw serieus) We zullen zien, hé? Defensieminister Pistorius is de populairste politicus in Duitsland. En populariteit is ook niet alles. Als we nu voor elke bevoegdheid eens ministers zouden kiezen die meteen weten waarover ze spreken, in plaats van mensen een post te geven waar ze geen fluit van kennen? Zou dat geen goede regel zijn? (windt zich op) Ik denk dat de tijd van de witte konijnen voorbij is. Zet daar eens parlementairen die keihard gewerkt hebben op hun dossiers — migratie, de NMBS, noem maar op — en die alle regels vanbinnen en vanbuiten kennen. Er is nu al lang genoeg getalmd met die regeringsvorming. We hebben geen tijd om iemand 6 maanden te laten inlopen.”
Als De Wever straks premier wordt, heeft uw partij na 20 jaar een nieuwe voorzitter nodig. De Wever noemde u voor de verkiezingen nog als zijn mogelijke opvolger, maar als gedoodverfd minister bent u geen kandidaat neem ik aan?
Theo: “We zullen zien. De puzzel van de postjes wordt op het einde gelegd.”
U sluit het niet uit?
Theo: “Ik heb niks uit te sluiten, want de vraag is mij niet gesteld.”
Waarom antwoordt u niet gewoon? Sander Loones zei ook al dat hij het niet zou doen. Uiteindelijk is het toch niks voor u om de brave voorzitter op de achtergrond te spelen als De Wever premier is?
Theo: “Ik zal mij altijd wel amuseren in de politiek. Al ben ik nu wel geëmotioneerd door zoveel (doet alsof hij snikt) oprechte betrokkenheid over mijn toekomst. (spottend) Ik zou eigenlijk even mijn tranen moeten deppen. Nog vragen over postjes?”